“Hvordan får vi et bedre og mere bæredygtigt demokrati?”
Sådan lyder spørgsmålet fra Velux Fonden i den almene fonds nye strategi frem mod 2030, som netop er blevet offentliggjort.
”2030-strategien vil materialisere fondens vision gennem de uddelende aktiviteter. Såvel vision som mission taler ind i styrkelsen af et demokratisk og bæredygtigt samfund, men også ind i det bæredygtige liv, der opnås gennem styrkede handlemuligheder, forskning og indsatser på tværs af fondens uddelingsområder,” hedder det blandt andet i den skriftlige præsentation af strategien fra fondens bestyrelsesforperson Lykke Kann Ogstrup Lunde og direktør Ane Hendriksen.
2030-strategien indeholder fire samfundsudfordringer, som Velux Fonden vil forsøge at bidrage til at løse:
Dels at et stigende antal mennesker lever med psykisk mistrivsel eller befinder sig i en socialt udsat position. Problemstillingen ligger inden for fondens sociale indsatser.
Dels at havet omkring Danmark er under et stigende pres med forurening som den største trussel. Indsatsen ligger inden for uddelingsområdet ’Et hav i balance’.
Dels at der er behov for mere viden om ’den menneskelige faktor og dens rolle i både udfordringerne og mulige løsninger’. Det er inden for uddelingsområdet ’Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur’.
Og dels, som punkt fire, vil Velux Fonden sætte fokus på den samfundsudfordring, at Danmarks befolkning vokser og bliver ældre. Satsningen hører hjemme under det nye uddelingstema kaldet ’Voksenlivets overgange og forandringer’.
Vil undgå polarisering
Ifølge Lykke Kann Ogstrup Lunde, der trådte ind i bestyrelsen i 2020 og har været forperson siden 2021, ligger der en næsten to år lang proces bag, at Velux Fondens nye strategi nu kan præsenteres.
”Vi har arbejdet på strategien i et års tid – fra starten af 2022 til starten af 2023. Dernæst er der brugt en masse tid i løbet af 2023 på at finde ud, hvordan den skal masseres gennem organisationen, hvordan vi konkret skal arbejde ud fra den, og hvordan den skal lanceres. Strategien er i princippet trådt i kraft 1. januar i år, men reelt skete det med en blød åbning startende ultimo 2023 og fortsættende hen over starten af 2024,” fortæller Lykke Kann Ogstrup Lunde til Fundats.
Vi håber, at vi med det nye strategiske fokus som fond kan bidrage til sammenhængskraften i samtalerne frem mod 2030
Lykke Kann Ogstrup Lunde – Forperson, Velux Fonden
Fondens strategi adresserer ifølge dens forperson en lang række væsentlige samfundsudfordringer og muligheder med indflydelse på demokratiet og bæredygtigheden i det danske samfund.
”Spørgsmålet om, hvordan man kan tage nogle samtaler om bæredygtighed med et demokratisk afsæt, er overligger for hele strategien. Via vores uddelingsområder har vi identificeret nødvendigheden af samtaler om, hvordan danskerne ser demokratiet, de forandringer, der skal ske, og den samtidige udvikling af et bæredygtigt samfund for dermed blandt andet at undgå den polarisering, som vi ser i demokratier andre steder i verden,” siger Lykke Kann Ogstrup Lunde.
Hun understreger, at det er samtaler, som Velux Fonden gerne vil støtte civilsamfundet i at sætte gang i.
”Vi mener, det er vigtigt, at vi inddrager civilsamfundet i de ting, vi som samfund står over for, fordi det giver et bedre afsæt for debatter om alt fra vindmøller til vands eller lands til fordelingen af velfærdsgoder. Vi håber, at vi med det nye strategiske fokus som fond kan bidrage til sammenhængskraften i samtalerne frem mod 2030. Som moderne fond vil vi gerne interessere os for det, der sker rundt omkring os – og dermed blive ved med at være den mest relevante Velux Fond i det samfund, vi lever i,” siger Lykke Kann Ogstrup Lunde.
Øget handlekraft til danskere over 50 år
Når Lykke Kann Ogstrup Lunde skal pege på de væsentligste forskelle på fondens nye og nu forhenværende strategi, nævner hun blandt andet det nye uddelingstema ’Voksenlivets overgange og forandringer’.
Under dén overskrift er samlet de hidtidige uddelingsområder gerontologi, geriatri, oftalmologi samt aktive ældre.
”Vi har virkelig bakset meget rundt med, hvad programmet skal hedde, og hvordan vi skal omtale målgruppen, så det har taget os lang tid at lande på navnet ’Voksenlivets overgange og forandringer’. Drømmen er, at vi kan være med til at starte nogle samtaler om, hvordan vi i et aldrende samfund, hvor befolkningspyramiden vender om og folk lever længere, kan sikre fortsat eller øget handlekraft til aldersgruppen 50plus. Vi vil også gerne starte forskning og samtaler om, hvad der i det hele taget skal være af indhold i anden halvdel af livet,” siger det 48-årige barnebarn af Velux og Villum Fondens stifter Villum Kann Rasmussen.
En anden ændring i den nye strategi sammenholdt med tidligere er, at Velux Fonden ønsker flere projekter på tværs af fondens uddelingsområder.
”Heri ser vi gode muligheder for synergier og øget idéudvikling. Det kan for eksempel være projekter, der breder sig ind over både ’sociale indsatser’ og ’human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur’. Tit er der muligheder eller problemer i samfundet, der bedst løses i et samspil – men det betyder selvfølgelig ikke, at alle uddelingsområder fremover skal være involveret i alting,” understreger Lykke Kann Ogstrup Lunde.
Kreativt rum til frihed
’Aktualitetspuljen’ er navnet på en anden nyskabelse i Velux Fonden. Den er tiltænkt projekter, der falder inden for fundatsen, men uden for fondens sædvanlige uddelingsrytme.
”Vi har også overvejet at kalde det en agilitetspulje eller en eksperimentpulje. Hensigten er at skabe et råderum. Historisk har vi været vildt effektive og gode i Velux Fonden, ligesom i mange andre fonde, til at lægge programspor. Og når du lægger programmer og spor ud, er der krav, som folk skal opfylde for at passe ind i programmer. Det betyder samtidig, at der ikke er så meget plads tilbage til det eksperimenterende inden for fundatsen, men uden for programområderne,” forklarer hun.
Min morfar sagde, at ’ét eksperiment er bedre end 1.000 ekspertantagelser’, og ud fra den tankegang vil vi i fonden gerne prøve nye ting af
Lykke Kann Ogstrup Lunde – Forperson, Velux Fonden
Som eksempel på en donation, der kunne være et aktualitetspuljeinitiativ, hvis puljen havde eksisteret på det tidspunkt, nævner Velux Fondens forperson de penge, der blev uddelt i april 2022 i forbindelse med Ruslands invasion i Ukraine. Her gav fonden 10 millioner kroner til dels at sikre og bevare Ukraines kulturarv, dels til at hjælpe ældre ukrainske flygtninge uden for den erhvervsdygtige alder.
”Men puljen skal også ses som et kreativt rum til frihed. Min morfar sagde, at ’ét eksperiment er bedre end 1.000 ekspertantagelser’, og ud fra den tankegang vil vi i fonden gerne prøve nye ting af,” siger Lykke Kann Ogstrup Lunde.
Fastholder uddelingsniveau
De nye strategiske fokuspunkter og den nye aktualitetspulje får som udgangspunkt ikke følgeskab af flere uddelingskroner. Velux Fonden uddelte sidste år 236 millioner kroner og svingede i de foregående fem år mellem årlige uddelinger på 251 og 335 millioner kroner. Lykke Kann Ogstrup Lunde forventer fremtidige årlige uddelinger a la 2023-niveauet.
”Vi kommer fortsat til at ligge omkring 230-250 millioner kroner om året, alt efter hvad vi har af formåen. Jeg har ingen forventninger om, at vi skal øge vores bevillinger i den nye strategiperiode,” siger hun.
Velux Fonden modtager løbende formue- og uddelingsmidler fra Villum Fonden. Velux Fondens indtægter består således dels af en årlig overførsel fra Villum Fonden, dels af afkastet af fondens værdipapirer.
Jeg vil ikke kalde det en større adskillelse af Villum og Velux Fondene – vi er stadig glade for hinanden og bor samme sted. Det er snarere en større tydeliggørelse fremover af, at vi netop ér to forskellige fonde
Lykke Kann Ogstrup Lunde – Forperson, Velux Fonden
Mens der ikke er forventninger om øgede årlige uddelinger, bliver der til gengæld parallelt med den nye strategi sat gang i en øget differentiering mellem Velux og Villum Fonden på kommunikationsområdet.
Hidtil har fondene blandt andet haft en fælles hjemmeside på veluxfoundations.dk, men det slutter snart. Velux Fondens nye strategi kan således læses på webadressen veluxfonden.dk.
Fakta om Velux Fonden
- Almen fond
- Stiftet i 1981 af Villum Kann Rasmussen
- Uddelte 236 mio. kr. i 2023
- Fondens formue udgør cirka 3,9 mia. kr., hvoraf den bundne formue udgør ca. 2,9 mia. kr.
- Forperson i den fire personer store bestyrelse er Lykke Kann Ogstrup Lunde (medlem siden 2020 og forperson siden 2021)
- Direktør er Ane Hendriksen
”Begge fonde er i proces med at etablere nye hjemmesider, hvoraf Velux Fondens allerede har set dagens lys, mens Villum Fondens er lige på trapperne. Fremover bliver der også en tydeligere profilering af hver enkelt fond på sociale medier,” siger Lykke Kann Ogstrup Lunde.
Årsagen er, forklarer hun, at det for mange, blandt andre bevillingsmodtagere, ”hidtil ikke har været til at finde ud af, hvem der er hvem”. Håbet er, at dét bliver mere tydeligt.
”Jeg vil ikke kalde det en større adskillelse af Villum og Velux Fondene – vi er stadig glade for hinanden og bor samme sted. Det er snarere en større tydeliggørelse fremover af, at vi netop ér to forskellige fonde. Vi er ikke siamesiske tvillinger, men derimod snarere fætter og kusine eller søskende. Vi har individuelle ledelser og bestyrelser, og vi har forskellige uddelingsområder og tilgange til, hvordan vi driver filantropi,” understreger Velux Fondens forperson.